Vill du lära dig mer om träunderhåll på ett 125-årigt segelfartyg?

Vill du bli en del av gemenskapen kring fartyget?

Eller kanske segla som besättning?

Se mer info nedan eller kontakta jobb@syellen.se med din fråga eller jobbansökan.

ÖPPEN VERKSAMHET

Med föreningen Ellens vänner:

Torsdagar 5 oktober- 2 maj 2023

Välkommen till Beckholmen

Kl.17.30-20.30, vi inleder med en enklare middag.

Vi umgås och fixar med mindre underhållsarbeten på Ellen, träarbeten och förberedande för rigg och renovering.

Ingen föranmälan krävs men för mer info och kontakt till ansvarig på plats skriv till:

ellensvanner@syellen.se

Vill du engagera dig ideellt eller delta i vinterarbeten med underhåll mm?

Du som är nyfiken på hur vi tar hand om Ellen och underhåller fartyget är välkommen att delta i våra öppna arbetsdagar – se mer om tider och datum på startsidan eller anmäl dig till Ellens vänner som är fartygets stödförening (Se Ellens vänner i menyn).

BLI BESÄTTNING

Arbeta ombord på Ellen:

Ellen seglar som traditionsfartyg/skolsegelfartyg och passagerarfartyg (när vi bokas av privatpersoner, företag etc) och vår främsta verksamhet är som seglande kollogård i samarbete med Stockholm stad juni-augusti.

Till en kolloperiod söker vi personer med pedagogisk erfarenhet och/eller seglingserfarenhet, se mer nedan.

Vi söker löpande skeppare, styrmän och jungmän/instruktörer som har intresse av att jobba några dagar vår-höst då vi bokas av skolklasser eller företagsevent m.m. För att vara skeppare på Ellen krävs minst en behörig klass VIII eller TF70, certifikat för Basic Safety, GMDSS och CCM samt förtrogenhetsutbildning på Ellen.

Utöver detta krävs ett engagemang för att arbete med gruppdynamiken inom besättningen (som främst består av ungdomar) och en fallenhet för att arbeta med barn i åldrarna 9-16 år.

För att jobba som jungman krävs ett giltigt läkarintyg, tidigare erfarenhet av att ha seglat gaffelrigg och arbete på däck eller annan seglingserfarenhet/scouting.

Kontakta jobb@syellen.se med CV och personligt brev.

Se mer i annons nedan.

BÅS / PROJEKTANSTÄLLD

Beroende på vad vi har för arbeten planerade på Ellen kan vi engagera båtbyggare, snickare, elektriker eller mekaniker under vintersäsongen oktober-april.

Har du erfarenhet av underhållsarbete på andra segel/träfartyg? (bås/bosun)

Din kunskap vara värdefull för oss och beroende på våra pågående projekt/din tillgänglighet kan vi komma fram till individuella arbetstider där du antingen får ett arvode eller lön baserad på timme.

Kontakta jobb@syellen.se och beskriv din bakgrund/tidigare erfarenhet samt när du är tillgänglig för arbete så hör vi av oss!

Vill du segla skuta och bli segelinstruktör, styrman eller skeppare?

Du som har behörighet som Styrman TF 70 / Befälhavare TF70 eller högre kan skicka ett mail till jobb@syellen.se för att bli kontaktad av vår bemanningsansvarig! Vi behöver alltid fler befäl, du som inte är van vid skutsegling kan gå vid sidan av mer erfaren skeppare till en början. Den främsta meriten är att du tycker om att arbeta med ungdomar, är trygg i din roll som befäl och kan stötta våra yngre ledare i arbete ombord.

Stiftelsen S/Y Ellens verksamhets formas kring och av de barn och ungdomar som seglar med oss. Vår målsättning är att utbilda alla som kommer ombord i samarbete och det sjömanskap som krävs för att framföra ett traditionellt segelfartyg, oavsett ålder eller tidigare erfarenhet.

Majoriteten av vår besättning har tidigare varit kollobarn på Ellen och går vidare till ledarutbildningen när de blir för gamla för kollo. Som kollobarn har du redan en gedigen grund för att fortsätta segla som besättning på Ellen, det är i mycket en typ av grundutbildning.

Du som är äldre och kanske hittar vår verksamhet efter 20 års åldern är mer än varmt välkommen att komma med din erfarenhet, oavsett om det är från segling, pedagogik, ledarskap eller bara ett genuint intresse för vår verksamhet.

Kursplan

Utbildningen för att bli besättning och tillika kolloledare ombord i Ellens verksamhet startar i september-oktober och avslutas med en besättningssegling i maj varje år. Tider och upplägg varierar från år till år men för det mesta ses vi på Beckholmen 1-2 vardagkvällar per månad och utöver det har vi arbetsdagar helgtid och besättningshelger i början och slutet på utbildningen. Utbildningen går efter vår egen praktikbok som delar in ledarna i olika nivåer utefter erfarenhet, du börjar som praktikant och arbetar dig upp till instruktör och befaren instruktör, då du blir en mentor för de mer juniora ledarna.

För att få mer info och datum för kurserna kontakta skepparna Peter Rundström och Kiki Beije, se nedan.

Intresseanmälan: utbildning@syellen.se

Att arbeta som kolloledare på ett skolsegelfartyg:

För att arbeta som kolloledare i Ellens verksamhet söker vi dig som har tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete som ungdomsledare/fritidsledare eller inom skola. En bakgrund inom scouterna eller annan ungdomsverksamhet är meriterande.

Utöver kolloledare/seglingsinstruktör kan man söka övriga roller/ansvar som

  • Resurs (ha vana från skola, fritids eller LSS-verksamhet alternativt referenser från liknande position på annan kolloverksamhet eller internt)
  • Kock-jungman / Matansvarig
  • Bås / sjöman med erfarenhet av rigg- och träunderhåll

Som kolloledare är du ansvarig för barnens säkerhet ombord, lär ut segling och samarbete, leder det vardagliga arbetet med matlagning, städning, segelsättning m.m.

Vi börjar dagarna vid 8.00 med gemensam frukost, kastar loss och seglar till en ny ö innan vi lägger till vid 17-tiden då vi äter middag tillsammans. Kvällen fylls med aktiviteter som lekar, fiske, rodd, bad etc och som ledare förväntas du delta i eller leda dessa.

Som person är du van vid samarbete, alert, uppmärksam, pedagogisk, positiv och tycker om att arbeta med barn.

I besättningen är vi 8-10 personer, inklusive befäl, och vi arbetar, bor, äter och umgås alla ombord på fartyget på heltid under 8-14 dagar. Detta blir en väldigt speciell arbetsplats där vi är måna om att arbeta på samarbetet både inom besättningen och med våra elever. Det är viktigt i vår verksamhet att hålla högt i tak och erbjuda tillfällen under dagen då personalen kan få mötas och diskutera dagens innehåll och aktiviteter samt att ta upp svårigheter vi möter. Du förväntas ta mycket eget ansvar både för ditt eget lärande och arbetet med eleverna, och att våga be om hjälp för att utveckla ditt ledarskap under gång.

Varje kolloperiod har vi ca 25-28 kollobarn. Dessa delas in i tre vakter; Styrbord, Babord och Midskepps vakt. Varje vaktlag har två vaktledare från besättningen, en med mer seglingserfarenhet och en med mindre (kanske mer pedagogisk erfarenhet). Vi försöker para ihop våra ledare så att de ska komplettera varandras styrkor och svagheter.

Således har två kolloledare ansvar för ca 7-10 personer gemensamt och följer med denna vakt i rotationer mellan sysslorna ombord. Varje törn, vaktgång, är mellan 2-4 timmar lång (beroende på åldersgrupp ombord) då vi seglar och roterar mellan uppgifterna navigation/däck/byssa.

Som instruktör och kollopersonal är du i tjänst 24/7 när du är ombord och förväntas alltid kunna hjälpa till vid behov. Sammanhållningen är fantastisk och har du tidigare inte varit ombord på en skuta kan vi lova att det blir en helt unik upplevelse!

Vi har 5 kolloderioder om 8-12 dagar, du kan ansöka om att jobba på högst 2 perioder i rad, fyll i formuläret och kontakta vår bemanningsansvarig via email nedan, tjänsterna tillsätts i februari-maj.

När du har antagits som kollopersonal förväntas du delta i en utbildningshelg i början på maj och ska uppvisa ett rent utdrag ur belastningsregistret samt giltigt läkarintyg för sjöfart (som kan fås kostnadsfritt via vår skeppsläkare om du ansöker innan mars).

Har du aldrig seglat på Ellen men tycker om att arbeta med barn och ungdomar i en ny miljö? Har du andra erfarenheter av segling eller pedagogisk kompetens?

Hör av dig till bemanningsansvarig: jobb@syellen.se

Så kan vi skräddarsy en utbildning/introduktion till seglingen och våra rutiner. Vi behöver fler vana pedagoger och personer som är säkra i att leda en ungdomsgrupp, din lämplighet eller tidigare erfarenhet kan väga tyngre än vana av att segla Ellen!

Arbeta på syellen.se