Skutkollo på Ellen och Constantia

Seglarläger - Äventyr

   

Kolloplatser status uppdaterad 12 april

Vi har fortfarande platser kvar till våra perioder i sommar. Enklast är att du mejlar kollo@syellen.se så hjälper vi dig.

Period 1 Constantia 10-12 år – Platser kvar
Period 2 Constantia 11-13 år – Platser kvar

Period 1 Ellen 10-12 år – Platser kvar
Period 2 Ellen fortsättningskollo – Få platser kvar
Period 3 Ungdomskollo 12-16 år- Platser kvar
Period 4 Ellen 10-12 år – Platser kvar

Kolloinformation för dig som fått plats i sommar

Allt du behöver veta inför årets kollo –>>

 

Kollo på Segelfartyget Ellen är en av sommarens höjdpunkter, ett äventyr utöver det vanliga. I samarbetet kring den gemensamma uppgiften att föra fartyget framåt uppstår en gemenskap som är svår att finna någon annanstans. Varje kolloperiod är ett äventyr med nya möten, nya upplevelser och härlig samvaro ombord. Vi seglar om dagarna för att lägga oss i en mysig naturhamn om kvällarna för bad och lek.  Sedan 1997 har barn och ungdomar seglat kollo på Ellen.

Under varje kolloperiod medföljer mellan 25-27 kollodeltagare och 9 vuxna ledare. Vi delar in oss  i 3 vaktlag (grupper) som sedan håller ihop under resan. Självklart umgås alla ombord med varandra. Under dagen roterar vaktlagen i de olika uppgifterna byssa (kök), navigation och däck. Varje vakt har sina uppgifter och behövs för att livet ombord ska fungera. Våra duktiga ledare är med hela tiden och hjälper till och visar. Tillsammans med din vakt är du med och lagar mat, hissar segel och navigerar. Du kommer även att få klättra i riggen, navigera samt styra.

Våra kolloskutor

Segelfartyget Ellen, byggd i Danmark 1898.

Segelfartyget Constantia, byggd i Danmark 1908.

Vad ska jag välja?

Minorkollo 10-12 år Du behöver inte ha någon seglingserfarenhet då du lär dig allt ombord. Förutom segling blir det mycket bad, lek och andra äventyr
Ungdomskollo 12-16 år Här vänder vi oss dig som är mellan 12-16 år. Du behöver inte ha någon seglingserfarenhet då du lär dig allt ombord. Förutom segling blir det mycket bad, lek och andra äventyr
Fortsättningskollo 13-16 år Detta kollo vänder sig till dig som har mer seglingsvana. Det är kollo och seglarläger i ett där vi seglar mer och längre. Om vädret tillåter kan det bli segling på öppet hav.

Skolår och ålder

För att underlätta när ni söker kollo och hitta rätt kollo för rätt ålder kan du läsa hur vi på vilken ålder som motsvarar vilket skolår.

Skolår Ålder
3 10
4 11
5 12
6 13
7 14
8 15
9 16

Vad kostar det och hur betalar man?

Hur ansöker man?

Anmälan öppnar den 17 februari och stänger den 17 mars. Efter den 17 mars kan vi endast erbjuda restplatser.

Ansökan Stockholm–>>

Restplatser –>>

 

En vanlig dag på Kollo

7.30 Allmän väckning, besättning och barn ”purras”
8.00 Gemensam frukost
9.00 ”Happy-Ship”, morgonsysslor; skrubba däck m.m.
10.00-11.00 Bad, lek iland / Vi kastar loss
11.30-12.30 Lunch Vaktlag roterar på Däck, Navigation, Byssa/fritid
14.30 Fika
16.00-17.00 Vi lägger till vid en ny ö
17.00-18.00 Fri lek iland, bad från fartyget
18.00 Middag
19.00-21.00 Gemensam aktivitet iland/grillning/bad
21.30 Läggdags
22.00 Godnatt, högläsning, tyst i skeppet

De första dagarna brukar vi prioritera till gemensamma lekar för att lära känna varandra, både besättning och barn tillsammans. Det finns alltid utrymme för att lära sig mer om fartyget och segling om man är nyfiken, bara fråga besättningen, men det är helt ok att vara mest intresserad av sina nya vänner.

Mer information

 • Passar: Barn och ungdomar
 • Antal deltagare: 25-27
 • Tillgänglighet: Sommar
 • Mat: Fritext
 • Boende:
  Ellen: I det gamla lastrummet, numera salong, och skansen på Ellen finns det 22 kojer, varav 12 är dubbelkojer där två ungdomar kan sova skavfötters. I kojen finns madrass. Ta med kudde, sovsäck eller täcke och lakan.

  Constantia: I det gamla lastrummet, numera salong, på Constantia finns det 16 kojer, varav 12 är dubbelkojer där två ungdomar kan sova skavfötters. I kojen finns madrass. Ta med kudde, sovsäck eller täcke och lakan.
 • Kläder: Ta med varma, oömma och gärna vatten- och vindtäta kläder. Även om det är sommar så kan vädret varierar snabbt och det kan bli kallt så en extra tröja och mössa är bra att packa ner. Vanliga gympa skor fungerar utmärkt. Packlista kommer vid anmälan
 • Flytväst: Ta med egen
 • Simkunskap: Du måste kunna simma 200m