Spread the love
Det är en fantastiks känsla att kasta loss och bege sig ut på öppna fjärdar och kryssa fram mellan kobbar och skär. Känslan av vinden som för fartyget framåt med en sådan enorm kraft är svår att beskriva med ord. Oavsett årstid och väder är varje resa ett unikt och svårförglömligt äventyr. Vi kommer att laga vår mat samt sova ombord på fartyget. Om vädret tillåter så grillar vi på kvällen och badar från peket. För att allt ska fungera måste vi hjälpas åt.

Här följer några små steg hur du göra för att uppleva ditt seglingsäventyr

Inför resan

Mer information

Boka eller anmäl dig

Första steget till en oförglömlig resa är att hitta ett datum och sen är det bara att boka! För dig som vill hyra fartyget hittar du våra lediga tider i vår kalender. Om du vill följa med på någon av våra annonserade resor är det bara att anmäla sig. Tveka inte att kontakat oss om du har några frågor.

Betalning

Om inget annat har avtalats, se till att hela resan är betlad innan avfärd.

Mat

Det är den som hyr fartyget som ansvarar för maten till samtliga ombord även besättningen. Det är därför viktigt att du som bokningsansvarig stämmer av er matplanering innan avresa. För det krävs en viss planering och organisering för att laga mat ombord på ett segelfartyg. Om du har anmält dig till någon av våra annonserade resor, kollo, dagsturer mm så ansvarar fartyget för maten om inget annat angavs när du anmäld dig.

Packning, vad ska jag ta med?

Här följer några tips på vad som är bra att ta med och vad man inte bör ta med. Det går även bra att ladda ner vår packlista som PDF

Transport till och från fartyget

Planera i god tid hur du ska ta dig till fartyget. Vid transport av livsmedel går det bra att stämma av med skepparen innan resan hur detta ska hanteras på bästa sätt. Normalt för skolklasser och övriga resor sker all transport till fartyget samma dag som avresa. Om inget annat sagts så avgår vi alltid från vår hemmaham vid Beckholmen. (Länk)

Sopor

Eftersom fartyget eller Beckholmen inte har någon möjlighet ta hand om de extra sopor som uppstår efter en segling måste du som kund själv transportera bort dessa. Vänligen planera in detta redan innan du åker.  

Under resan

Mer information

 

Det är en fantastiks känsla att kasta loss och bege sig ut på öppna fjärdar och kryssa fram mellan kobbar och skär. Känslan av vinden som för fartyget framåt med en sådan enorm kraft är svår att beskriva med ord. Oavsett årstid och väder är varje resa ett unikt och svårförglömligt äventyr. Vi kommer att laga vår mat samt sova ombord på fartyget. Om vädret tillåter så grillar vi på kvällen och badar från peket. För att allt ska fungera måste vi hjälpas åt.

Vaktlagen, styrbord, babord och midskepps

Grunden för att allt ska fungera ombord är uppdelningen i de tre vaktlagen och vaktschemat. Utan detta blir inte maten lagad, seglen hissade eller fartyget redo för äventyr. Väl ombord kommer samtliga att tilldelas ett vaktlag antingen, styrbord, babord eller midskepps. Vaktlagen roterar på de arbetsuppgifter som finns så att alla ska få pröva på byssan, däckstjänst och navigationstjänst. Vilket vaktlag du tillhör avgör även vart du har din kojplats. Även om vi har olika uppgifter vid olika tider så krävs det att vi alla hjälps åt och ibland får hjälpa andra vaktlag med deras uppgift. Att segla en skuta är en konst i att samarbeta och bjuda på sig själv.

Kojplats och förvaring

Man sover tillsammans i de indelade vaktlagen. Alla ombord får en kojplats där man sover och har sina tillhörigheter. Vissa kojplatser har tillgång till en sjömanskista för personlig förvaring.  Det är viktigt att hålla ordning på sina saker packa därför smart och försök att ha håll koll på dina prylar under resan. Det finns många skrymslen och vrår där prylar lätt försvinner.

Matlagning

Det är byssavakten som har ansvaret att laga maten till samtliga ombord. Vi äter frukost och middag tillsammans medan lunchen delas upp mellan vaktlagen då eftas är ute och seglar.  Det krävs mycket engergi att segla så bra måltider är viktiga. Det

Navigering

Den vakt som har navigationstänst ansvarar för hålla utkik, att läsa sjökort samt hålla kursen på fartyget.

Segling

Du kanske har seglat tidigare men aldrig en skuta. Skillnaden är inte så stor förutom att allt är mycket större och tyngre. Det krävs många fler för att hissa alla segel, trimma samt beslå dem. Under gång är det däcksvakten som ansvararmanövreringen medan alla hjälps åt med segelsättning och segelnedtagning..

Städning och diskning

Då vi bor på en liten yta tillsammans behöver vi hålla fartyget ”ship shape”. Det är inte bara ur en en säkerhetssynpukt vi har vår morgonrutin med att städa och svabba däck utan även för att hålla fartyget rent och trivsamt för alla. Då vi hela tiden jobbar som ett lag kommer disken alltid behövas göras efter varje måltid.

Bad

Om man har en badvakt är det inget som hindrar förutom kanske det kalla vattnet att bada från fartyget.  Den modige kanske till och med prövar att dyka uppifrån det 5 meter höga peket.

 

Efter resan

Mer information

Boka in en ny resa

Glöm inte att boka in nästa resa så snart som möjligt.

Stöd verksamheten genom Ellens vänner

Om du vill stödja vår verksamhet är du varmt välkommen att gå med i Ellens vänner.

Läs mer

 

Tipsa någon om att segla med oss

Känner du någon som du tror vill segla med oss. Tipsa dem